Podczas tegorocznych zbiorów herbaty w Hangzhou, w prowincji Zhejiang na wschodzie Chin, po raz pierwszy wykorzystano robota. ChRL jest światowym liderem produkując 47 proc. herbaty.
Profesorowie Kensuke Miyamoto i Junichi Ueda z Japonii zostali nagrodzeni Medalami im. Michała Oczapowskiego za 2023 rok za wybitny wkład w rozwój fizjologii roślin ogrodniczych.
Bakterie mogą ochronić rośliny przed skutkami powodzi, suszy i zasolenia, a przy zwykłej wilgotności wspomogą wzrost uprawianych zbóż i warzyw. Mikrobiolodzy w Puławach pracują nad biopreparatem, który osłoni korzenie roślin uprawnych i będzie je chronić.
Dzięki zastosowaniu lasera do odstraszania ptaków można znacząco ograniczyć szkody w uprawach – informuje pismo „Pest Management Science”.
Troska o jakość żywności powinna być kluczem do zmian w rolnictwie Afryki, dyktowanych globalnym ociepleniem - przekonują naukowcy. Trzeba wybrać rośliny nie tylko odporniejsze, ale także zawierające więcej substancji odżywczych.
Międzynarodowy zespół naukowców, kierowany przez portugalskich badaczy, odnalazł ślady najstarszego żyta na Półwyspie Iberyjskim. Rosło ono w jego północno-zachodniej części.
100 mln zł zostanie przeznaczone na pilotaż programu "Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego". Program obejmie m.in. badania i doktoraty, praktyki dla studentów, szkolenia dla pracowników - podkreślił w czwartek szef MEiN Przemysław Czarnek.
Wspieranie na różne sposoby populacji dżdżownic i dbanie o różnorodność biologiczną gleby są ważne dla osiągnięcia celów zrównoważonego rolnictwa – informuje pismo „Nature Communications”.
Wilki, poza zjadaniem upolowanych saren i dzików, żywią się też padliną martwych zwierząt hodowlanych, wyrzucanych nielegalnie na obrzeża pól, do bagien i lasów, która stanowi zagrożenie epidemiologiczne - wynika z badań prowadzonych z użyciem obroży telemetrycznej.